Sponsorkliks
BC Shot schakelt elkaar uit, maar wint ook samen op de Brabantse Kampioenschappen
30/11/19 15:56u Op zaterdag 23 en zondag 24 november werden in Oosterhout de Brabantse Badminton Kampioenschappen 2019 gespeeld. Sporthal Arkendonk was het toneel waar de beste spelers van Brabant het tegen elkaar opnamen, op jacht naar het felbegeerde kampioenschap. Maar liefst 7 spelers van BC Shot waren vertegenwoordigd op het toernooi. In dit verslag is per onderdeel te lezen, wat de verrichtingen van de spelers zijn geweest in categorieën 1, 4 6 en 8. En jawel, BC Shot heeft twee nieuwe Brabantse kampioenen onder de gelederen!

HE1
Mathieu van der Velden was in zijn enkel tweede geplaatst, waardoor de verwachtingen hooggespannen waren. Dit zorgde er dan ook voor dat hij de eerste ronde nog rust had. Uiteindelijk heeft hij na de halve finale helaas zijn meerdere moeten bekennen, na een spannende wedstrijd die hij helaas nipt heeft verloren met 24-22 en 22-20.

HD1
In de dubbel heeft Mathieu gespeeld met een niet-Shotter. Zij hebben samen probleemloos de poule gewonnen, waarna zij zondag terug mochten komen voor de halve finale en finale. Ook deze twee partijen hebben de heren probleemloos gewonnen, de finale met 21-14 en 21-18! Dat betekent dat Mathieu samen met zijn partner Brabants Kampioen is in de herendubbel, een ontzettend knappe prestatie!

HE4
Jorn van Hooijdonk deed mee in zowel de dubbel als de single. Helaas verloor hij zijn single in de eerste ronde van nummer 1 geplaatst met 21-16, 15-21 en 18-21. De wedstrijd duurde een uur en Jorn kreeg veel complimenten, maar helaas mocht het niet baten en was hij uitgeschakeld.


HD 6
In de herendubbel had Jorn van Hooijdonk samen met Leon Geers meer succes. Uiteindelijk zijn zij in de kwartfinale uitgeschakeld, na een spannende pot waarbij zij in 3 sets helaas net aan het kortste eind trokken.

HE6
Leon Geers speelde ook de single. Nadat hij de tweede geplaatste tegenstander redelijk makkelijk verslagen had met 21-17 en 21-9, heeft hij helaas net de kwartfinale niet bereikt na een verlies van 21-14 en 21-19.

GD 8
Aan de gemengd dubbel 8 namen Renske Leeggangers en Roy van Sunten deel. Zij zaten in een poule van drie en speelde zodoende een halve competitie tegen hun beide tegenstanders. Ze moesten tijdens de eerste wedstrijd nog heel erg inkomen en kwamen zodoende helaas net tekort (18-21, 12-21). Ondanks de nederlaag kregen ze in de tweede wedstrijd toch de kans om met een medaille (en geldbedrag) naar huis te gaan (de nummers 1 en 2 van elk onderdeel krijgen immers een medaille). Deze medaille kon verdiend worden met een overwinning, omdat de tweede wedstrijd een rechtstreeks duel was met het andere koppel dat de eerste wedstrijd had verloren. De winnaar zou als tweede eindigen. Renske en Roy speelden een sterke pot, maar kwamen helaas tekort voor de medaille (17-21,16-21). Ze zijn zodoende als derde geëindigd in de gemengd dubbel 8.

HD 8
In de herendubbel 8 speelden twee koppels van BC Shot mee. Allereerst nam Roy samen met zijn vaste dubbelpartner Gertjan Leeggangers deel aan de competitie. Bovendien speelden Sander van Leijsen en Jeroen van Roessel samen. Dit onderdeel werd gespeeld met 2 poules van 4, waarbij de nummers 1 en 2 uit beide poules doorgingen naar de halve finale. Sander en Jeroen wonnen overtuigend alle drie de groepswedstrijden in Groep B en gingen zodoende als groepswinnaar door naar de halve finale. Roy en Gertjan hadden meer moeite om zich te kwalificeren vanuit Groep A. Ze wonnen de eerste wedstrijd nog overtuigend, maar kwamen in hun tweede duel helaas tekort. Het derde en laatste groepsduel zou een rechtstreeks duel worden om de 2e plaats in de poule. Deze wedstrijd werd gewonnen met 21-16 en 26-24, en zodoende waren ook Gertjan en Roy door naar de halve finale. In de halve finale was het dan ook tijd voor het duel tussen de beide Shot teams. Gertjan en Roy (nummers 2 Groep A) moesten het opnemen tegen Jeroen en Sander (nummers 1 Groep B). Op voorhand beloofde het een superleuke wedstrijd te worden en dit bleek in de praktijk ook zeker het geval. De eerste set werd met 21-12 gewonnen door Jeroen en Sander. In de tweede set kantelde de wedstrijd echter. Roy en Gertjan kwamen beter in de wedstrijd en wonnen de 2e set met 21-14. In de 3e set zou het duel punt om punt gaan. De spanning was duidelijk voelbaar aan beide kanten en de vriendschap werd dan ook voor even ingeruild voor vijandigheid. Er werd gevloekt, getierd, gelachen en gejuicht, maar aan het eind trokken Gertjan en Roy aan het langste eind door de 3e set met 21-19 uit het vuur te slepen. In de finale kwam het tweetal echter duidelijk tekort (12-21,14-21), waardoor het duo zich tevreden moest stellen met de zilveren medaille.

HE 8
In de heren enkel 8 namen dezelfde namen deel als aan de herendubbel, alleen dan uiteraard als individuen. Er werd meteen volgens een knock-out schema gespeeld. Jeroen en Gertjan zaten bij elkaar in de ene helft van het schema en Sander en Roy zaten bij elkaar in de andere helft van het schema. Sander wist overtuigend zijn eerste ronde te winnen, maar legde het in de kwartfinale af tegen de uiteindelijke winnaar van het toernooi. Ook Roy verloor in de kwartfinale, na in de 1e ronde een bye gehad te hebben. Zodoende bevatte de onderste helft van het schema helaas geen ‘’Shotter’’ in de halve finale. In de bovenste helft van het schema wisten Jeroen en Gertjan wel beide door te dringen tot de halve finale. Zij namen het in deze halve finale dan ook op tegen elkaar. Helaas werd de wedstrijd om een finale ticket redelijk eenzijdig. Jeroen won de wedstrijd overtuigend in twee sets (21-13,21-9). Jeroen stond zo in de finale en nam het daarin op tegen de tegenstander waar Sander van had verloren. Jeroen kwam in de eerste set net tekort en verloor met 17-21. In de tweede set zouden de punten om en om worden behaald, maar Jeroen wist de finale met een set te verlengen. Hij pakte immers de zwaarbevochten 2e set met 21-19. In set 3 nam Jeroen een ruime voorsprong en zodoende leek hij op weg naar het Brabantse kampioenschap. Helaas kwam zijn tegenstander deze achterstand te boven en werd niet Jeroen, maar zijn tegenstander, Brabants kampioen bij de heren enkel 8 (de beslissende set werd gewonnen door de tegenstander met 21-17). Desondanks was Jeroen zeer content met zijn 2e plaats en zilveren medaille.

DE 8
Echter, zoals beloofd, was er nog een tweede Brabants kampioen onder de gelederen van BC Shot. Deze eretitel werd behaald in de dames enkel 8. Renske nam hier aan deel. Ze speelde een halve competitie in een poule van 4. De eerste wedstrijd wist Renske zonder al te veel problemen te winnen (21-16,21-10). In de tweede wedstrijd moest Renske echter wel vol aan de bak. Na de 1e set met 21-13 gewonnen te hebben, werd de 2e set verloren met 18-21. Gelukkig wist Renske de 3e set met 21-9 overtuigend te winnen. Na twee wedstrijden stond Renske dus eerste in de poule. Toch was de laatste wedstrijd van cruciaal belang. Zou Renske de wedstrijd immers verliezen, dan zou ze gelijk eindigen met haar laatste tegenstander en moesten de mathematische rekenmodellen erbij worden gepakt. Deze rekenmodellen leken uit de kast gehaald te mogen worden, toen Renske de 1e set met 22-24 verloor. Renske kwam echter goed de tegenslag te boven en wist de 2e set te winnen met 21-12. In het verloop van de 3e set werd langzaam maar zeker duidelijk dat de mathematische rekenmodellen in de kast mochten blijven; Renske stond immers al snel op een voorsprong en zou deze voorsprong ook niet meer uit handen gaan geven (21-13). Al met al had Renske al haar wedstrijden dus gewonnen in de groep, wat haar de winnaar van de dames enkel 8 maakte. Zo mag Renske zich dus een jaar lang Brabants Kampioen noemen in de dames enkel 8!

Concluderend was het een fantastisch toernooi voor BC Shot. Jeroen en het koppel Roy en Gertjan wisten de 2e plaats te behalen in de herenenkel 8 en herendubbel 8, en mochten zodoende de zilveren medaille mee naar huis nemen. Renske en Mathieu wisten zelfs de gouden medaille naar hen toe te trekken, door de damesenkel 8 en herendubbel 1 te winnen, waardoor zij vereeuwigd zijn als een van de Brabantse kampioenen van 2019!Ga terug