Sponsorkliks
Algemene informatie
Welkom bij BC Shot, één van de badmintonverenigingen in Dongen. BC Shot onderscheidt zich van de andere verenigingen omdat we de mogelijkheid bieden tot wedstrijddeelname, zowel op hoger competitieniveau als op recreatief niveau. Ik wil u met dit stukje informeren over de zaken die wetenswaardig zijn over de recreatieve afdeling van BC Shot.

BC Shot speelt op maandag-en woensdagavonden. We beginnen om 20.00 uur en eindigen ergens tussen 22.00 en 22.30 uur. De tijden kunnen per seizoen enigszins wijzigen. Voor de actuele tijden verwijs ik naar “Algemeen-Speeltijden”. De vaste opkomst van de recreanten is tussen de 15 en 25 leden per avond. De maandagavonden zijn gewoonlijk iets sterker bezocht dan de woensdagavonden. Een reguliere speelavond bestaat uit twee delen. Het eerste uur worden de recreanten ingedeeld in willekeurige samenstellingen en worden er 3 partijen gespeeld van circa 20 minuten. Het tweede deel van de avond is vrij spelen. U kunt zelf andere spelers benaderen om mee of tegen te spelen. Is het eerste uur altijd vrij druk bezet, gedurende het tweede uur ziet u dat er meer ruimte komt aangezien sommigen na 21.00 uur andere verplichtingen hebben.

Buiten de reguliere speelavonden biedt BC Shot nog meer. Voor de spelers die meer uitdaging zoeken bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan competities. We hebben twee soorten competities: interne en externe. De interne competitie is voor de beginnende speler en dient om bekend te worden met wedstrijden. Bij de interne competitie worden teams van ongeveer dezelfde sterkte samen gesteld uit de recreatie leden van de vereniging. Deze teams spelen op de maandagavonden hun wedstrijden en zijn een prima gelegenheid om te “ruiken” aan wedstrijdspelen. Voor meer informatie zie “Recreatie-Interne competitie”. Daarnaast biedt BC Shot voor de meer gevorderde recreant de mogelijkheid om deel te nemen aan de externe competitie, ook wel “midweekcompetitie” genoemd. Bij de midweekcompetitie die overigens georganiseerd wordt door de NBB (Nederlandse Badminton Bond) en dezelfde spelregels heeft als de hogere competitieteams wordt het wat uitdagender. U dient zelf een team samen te stellen en opgave te doen bij de BC Shot coördinator die de midweekcompetitie regelt. U neemt met uw team deel aan circa 12 tot 16 wedstrijden, afhankelijk van het aantal teams in uw poule, en speelt de helft van de wedstrijden uit en de helft thuis. U speelt tegen teams van andere verenigingen waarbij de thuiswedstrijden op de woensdagavonden worden gespeeld en de uit wedstrijden op de speelavond van de tegenstander. Voor meer informatie over de midweekcompetitie verwijs ik naar “Recreatie-Externe competitie”.

Zaken die u nodig heeft mocht u besluiten om verder te willen in de badmintonsport: u heeft geschikte kleding nodig waarin u gemakkelijk kunt bewegen. Verreweg het overgrote deel van de spelers speelt in korte broek en T-shirt aangezien lange sportkleding na enkele minuten als te warm wordt ervaren. Kleding die transpiratie gemakkelijk door laat word als prettig ervaren. Opdruk op kleding is geen probleem zolang deze maar niet op enigerlei wijze aanstootgevend is. Goed schoeisel is erg belangrijk. Uiteraard zijn schoenen met een zwarte zool zoals in vrijwel alle sportzalen niet toegestaan. Schoenen met een hoge smalle zool (loopschoenen) zijn ook weinig geschikt aangezien deze gemakkelijk kunnen leiden tot het omzwikken van de enkels. Het beste zijn schoenen met een brede zool waarin de voet goede steun heeft. Zaal schoen zijn over het algemeen prima; specifieke badmintonschoenen zijn ideaal. Als laatste heeft u natuurlijk een racket nodig. Rackets zijn er in veel soorten en prijzen. U kunt kiezen voor topzware of lichte rackets, rackets van 30 of 200 Euro. Besluit over de aanschaf niet te snel. Speel eens met de rackets van een aantal leden om te zien wat u prettig vindt. U kunt zich natuurlijk best oriënteren op websites als www.badmintonarena.nl echter, mocht u iets willen aanschaffen dan kunt u soms via de vereniging korting krijgen. De vereniging zorgt voor shuttles.

Als laatste wil ik u wijzen op het soort sport waarvoor u hopelijk gaat kiezen. Badminton behoort, in tegenstelling tot het campingimago dat het vaak heeft, tot de meest intensieve sporten die er zijn. Badminton is dan ook blessuregevoelig als u niet uw lichaam laat wennen aan de explosieve bewegingen die veel voorkomen. Dit “laten wennen” kan door een goede warming-up, de eerste partij van de avond relatief rustig te beginnen en de eerste paar weken shuttles die u misschien net zou kunnen terugspelen te laten vallen. Als u dit doet dan hopen we u als lid te kunnen begroeten en een lang lidmaatschap tegemoet te kunnen zien.

Groeten,
De recreatiecommissie